با نصب یک محافظ ولتاژ مرکزی از شر محافظ های خانگی خلاص شوید!!!
در چند سال اخیر با توجه به قطعی مدام برق و نوسان شبکه، لوازم الکترونیکی زیادی آسیب دیده اند که معمولا این لوازم در دسته لوازم گران قیمت قرار می گیرند مانند یخچال، لباسشویی، پکیج، تلوزیون، لپ تاب و غیره. برای محافظت از تجهیزات برقی در برابر نوسان برق از محافظ ها استفاده می شود. اگر ولتاژ شبکه افزایش ناگهانی یا افت شدیدی داشته باشد محافظ دستگاه را به شکل خودکار قطع می کند تا به لوازم الکترونیکی آسیب وارد نشود.
محافظ ها به طور کلی به دو دسته محافط مرکزی و محافظ های خانگی (کابل دار) تقسیم می شوند.
محافظ های خانگی (کابل دار) جزو محافظ های قدیمی هستند و به پریزها وصل می شوند و خروجی شان را به لوازم الکترونیکی وصل می کنیم. با توجه به نوع طراحی این نوع محافظ ها تولید آن ها رو به توقف است. زیرا این محافظ ها فضای زیادی را اشغال می کنند، دارای دقت بالایی نیستند، برای یک واحد مسکونی حداقل باید دو یا چندین محافظ جداگانه تهیه کرد و غیره. اما نسل جدید محافظ ها، محافظ های مرکزی هستند. این مدل از محافظ ها داخل جعبه مینیاتوری و یا کنار کنتور برق نصب می شوند. این محافظ ها دیجیتال هستند و دقت بالایی دارند و با نصب یک محافظ در واحد مسکونی دیگر نیازی به استفاده از محافظ های جداگانه نیست.
انواع محافظ های مرکزی به طور کلی محافظ های مرکزی به دو دسته محافظ ولتاژ و محافظ ولتاژ جریان دسته بندی می شوند. محافظ ولتاژ در صورت تجاوز مقادیر اندازه گیری شده ولتاژ از محدوده تنظیم شده، برق خروجی را قطع می کند و در صورتی که خطا رفع شود دوباره برق خروجی را پس از زمان تعیین شده وصل می کند اما در محافظ ولتاژ جریان علاوه بر ولتاژ، جریان نیز بررسی می شود و در صورتی که جریان هم از محدوده تنظیم شده خارج شود، محافظ خروجی را قطع می کند. در واقع محافظ ولتاژ جریان یک گام از محافظ ولتاژ پیشرفته تر است.
این محافظ ها به صورت سه فاز و تک فاز استفاده می شوند و کاربردشان شامل موارد زیر می باشد:
خانگی: در مصارف خانگی یک عدد محافظ ولتاژ به صورت مرکزی در جعبه فیوز نصب می شود و تمام محافظ های برق سیار حذف می شود.
صنعتی: ماشین آلات صنعتی، موتورهای الکتریکی، تابلو برق، کمپرسورCNC ، لیزرها و ماینرها (به طور کلی مصارف تکفاز و سه فاز را شامل می شود.)
کشاورزی: انواع پمپ های کفکش و آبیاری (به طور کلی مصارف تکفاز و سه فاز را شامل می شود.)
نکات مهمی که قبل از خرید محافظ مرکزی باید رعایت شود
1.قبل از خرید این دستگاه ابتدا از تکفاز یا سه فاز بودن برق ساختمان خود مطلع شوید. (در صورتی که ساختمان داری آسانسور باشد برق سه فاز است.)
2. آمپراژ کنتور برق ساختمان را بررسی نمایید و سپس محافظی را خریداری کنید که جریان نامی آن بزرگ تر از آمپراژ کنتور باشد. معمولا این محافظ ها دارای چهار رنج اصلی 40، 63 ،80 و 100 آمپر می باشند.
نکات مهم جهت نصب محافظ های مرکزی
نصب محافظ مرکزی بسیار ساده است و با کمی دانش فنی برق به آسانی نصب می شود. اما حتما نکات زیر رعایت شود:
- ورودی برق شهر به قسمت IN و خروجی از پایه ی OUT گرفته شود. (مطابق شکل)
- فاز به L و نول به N وصل شود. (لازم به ذکر است حافظ مرکزی فقط فاز را قطع می کند و نول همیشه وصل است.)
- اتصالات محکم بسه شود و از سرسیم استفاده شود.
- با توجه به دفترچه راهنمای دستگاه تنظیمات انجام شود.
جهت اعزام برقکار برای نصب و راه اندازی محافظ ولتاژ جریان JBH ، مخصوص ساکنین شهر کرج ، فردیس و غرب تهران به صفحه خدمات برق الکترو زمان مراجعه ، یا با تلفن 02636607483 تماس حاصل فرمایید.
سخن پایانی
در این مقاله به شکل کامل محافظ های مرکزی بررسی شد. اما با توجه به این که در بازار محافظ های زیادی وجود دارد سوالی که پیش می آید این است که باید چه محصولی خرید تا کیفیت و کارایی لازم را داشته باشد و بعد از گذشت مدت زمان کوتاهی آسیب نبیند؟
باکیفیت ترین محافظ های ولتاژ ایرانی را شرکت JBH ، پارت الکتریک و آی سوییچ تولید و شرکت MB که یک شرکت چینی می باشد نمونه باکیفیت محافظ های مرکزی خارجی را تولید می کنند. جهت خرید این محصولات باکیفیت می توانید روی لینک خرید محافط ولتاژ کلیک نمایید.